söndag 17 juli 2011

Receptet ger 25 macarons (50 mandelkakor)



Ingredienser 
Mandelkakor
4 st äggvitor
0.5 dl strösocker
150 g skållad och malen sötmandel
4 dl florsocker 
Grundrecept smörkräm
100 g mjukt smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
Några droppar valfri hushållsfärg


Hallonmacarons
Röd hushållsfärg
2 msk hallonsylt


Choklad- och hasselnötsmacarons
125 g hasselnötter (istället för mandel)
2 tsk kakao
2 msk nutella
1 msk kakao


Pistagemacarons
150 g pistagemandel 
Pistage-essens, efter smak
Grönhushållsfärg


Lakritsmacarons
svart hushållsfärg
1 tsk lakritsgranulat, efter smak
2 tsk Sambuca, efter smak


Violmacarons
Röd och blå hushållsfärg
Violessens, efter smak

Gör så här:
Mandelkakor
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.
Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.
Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker.
Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med Silpat eller bakplåtspapper.
Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
Dra bort Silpat/bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.
 Smörkräm
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Vispa ner äggulan.
Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens.
Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor.
Lägg resten av mandelkakorna över som lock.


Rosa - hallonmacarons
Färga macaronsmeten med röd hushållsfärg.
Smaksätt krämen med 2 matskedar hallonsylt.


Bruna - choklad- och hasselnötsmacarons
Gör macaronsmeten på 125 g hasselnötter istället för 150 g sötmandel och smaksätt den med 2 tsk kakao.
Smaksätt smörkrämen med 2 matskedar nutella och 1 matsked kakao.


Gröna - pistagemacarons
Gör macaronsmeten på 150 g pistagemandel istället för sötmandel.
Smaksätt smörkrämen med pistage-essens och färga den med grön hushållsfärg.


Svarta - lakritsmacarons
Färga macronsmeten med svart hushållsfärg
Smaksätt krämen med 1 tesked lakritsgranulat (finns i specialbutiker och på nätet) och 2 teskedar Sambuca.


Violetta - violmacarons
Färga macaronsmeten med röd och blå hushållsfärg.
Smaksätt krämen med violessens (finns i specialbutiker och på nätet).

Det kan vara lite trixigt att få till macarons. Enklast är att grädda dem på Silpat som är en plastmatta som används istället för bakplåtspapper. 

Om man vill ha färgglada macarons bör man färgsätta med rikligt med färg. Olika smakessenser och smaksättning som exempelvis lakritsgranulat hittar man i specialbutiker och på nätet. I Stockholm finns butiken Essensfabriken som är specialist på smaker.

*poff*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar